Atenţie, şoferi! Avertizare meteo de polei

Temperaturile negative şi precipitaţiile căzute în ultima perioadă favorizează apariţia poleiului. Pentru a evita accidentele rutiere, atât poliţiştii cât şi reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale sfătuiesc şoferii să fie atenţi şi să nu pornească la drum dacă nu au maşina echipată corespunzător. Reprezentanţii SDN acţionează permanent şi în staţiunea Rânca, pentru ca turiştii să nu aibă parte de evenimente nedorite.

Ninsorile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ploaie, favorizând producerea de polei pe drumurile din judeţul Gorj. Drumarii gorjeni au intervenit deja cu mai multe utilaje pentru a îndepărta zăpada de pe carosabil, dar şi cu material antiderapant pentru a preveni producerea unor evenimente rutiere nedorite.

,,Vremea continuă să fie capricioasă. Este în continuare atenţionare de cod galben, vânt, ninsori, risc de polei şi îngheţ. Singura măsură pentru a preveni crearea poleiului este să acţionăm cu material antiderapant fără să mai folosim lamele. Rog conducătorii auto ca atunci când observă acest fenomen să circule cu atenţie, să meargă încet, sau chiar să aştepte câteva minute intervenţia utilajelor pentru a putea merge în siguranţă” a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu Jiu.

Şi în municipiul Târgu Jiu, angajaţii Edilitara acţionează pentru ca traficul să se desfăşoare fără probleme pe principalele artere din oraş.

,,Deoarece judeţul Gorj se află sub avertizare cod galben, utilajele de deszăpezire funcţionează pe toate străzile din municipiul Târgu Jiu, împrăştie material antiderapant, pentru a evita evenimentele neplăcute din trafic. Municipalitatea atrage atenţia tuturor şoferilor să adapteze viteza la condiţiile de drum” a declarat Ana-Maria Ianc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Polițiștii rutieri au instituit filtre pentru a-i depista pe șoferii care au plecat la drum fără să aibă mașinile dotate corespunzător. Oamenii legii vin și cu o serie de recomandări de care conducătorii auto trebuie să țină cont în această periodă.

,,În această perioadă poliţiștii recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante ! Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, poliţiștii recomandă șoferilor să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă ! Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a instalaţiei de climatizare ! Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei” a comunicat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Post-ul Atenţie, şoferi! Avertizare meteo de polei apare prima dată în Impact In Gorj.

Source: Impact in Gorj

M P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: