Mijloace de transport în comun electrice și sistem inteligent de iluminat la Motru

Gigel Jianu, primarul municipiului MotruMotrenii ar putea circula în viitorul apropiat cu mijloace de transport în comun electrice. Primarul Gigel Jianu este hotărât să acceseze fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii locale de transport, iar proiectul prevede inclusiv reabilitarea mai multor străzi. Jianu recunoaște că accesarea de fonduri externe reprezintă în 2018 singura șansă ca municipiul Motru să se dezvolte, având în vedere că bugetul local se anunță unul „subțire”.

Edilii din Motru au pregătit pentru acest an mai multe proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii locale, iar printre cele mai importante se numără achiziționarea de mijloace de transport în comun nepoluante, 100% electrice, la fel ca în marile orașe. „Ne-am propus să accesăm fonduri pentru achiziționarea unor mijloace de transport electrice, ecologice, care vin la pachet și cu reabilitarea infrastructurii pe care vor circula aceste mijloace de transport. Mă refer aici la strada Motrului, strada Glogovenilor, Bulevardul Gării și strada Ciobănești din zona Ploștina. Acest proiect presupune achiziția unor mijloace de transport în comun electrice, total nepoluante, foarte ieftine la întreținere. Pur și simplu rezolvăm două probleme printr-un singur proiect. Vom reabilita astfel trei dintre cele mai importante străzi care nu au fost modernizate și au regim de drum comunal. Sunt mașini de opt metri, de 12 și de 16 metri, dar vom achiziționa mijloacele de transport care se pretează cel mai bine pentru orașul Motru. Vor circula pe trasee inclusiv la Roșiuța, Horăști, Râpa și tot ce aparține de municipiul Motru”, a declarat primarul municipiului Motru, Gigel Jianu.

„Sistem inteligent de iluminat”

Tot cu bani europeni ar putea fi înlocuit și sistemul de iluminat public. Primarul Jianu spune că proiectul se află deja într-o stare destul de avansată. „Lucrăm și la un proiect prin care vom accesa fonduri pentru înlocuirea corpurilor de iluminat și a stâlpilor. Va fi un sistem inteligent de iluminat, iar valoarea maximă a proiectului este de 1,5 milioane de euro. Suntem deja într-o stare avansată privind pregătirea documentației”.

„Reabilităm și dotăm Casa de Cultură”

Din păcate, la fel ca mulți alți primari gorjeni, nici Gigel Jianu nu se poate baza prea mult pe bugetul local în acest an. Sumele pe care le va avea la dispoziție municipalitatea au scăzut considerabil în urma modificărilor de ordin fiscal. „Putem dezvolta orașul Motru doar prin accesări de fonduri externe, pentru că bugetul local nu ne permite. Avem un buget foarte auster. S-a deschis Axa 3 de finanțare, dar pregătim și pe alte Axe. Vrem să mai reabilităm o zonă din oraș, cea de mijloc, E-uri și F-uri, să reabilităm și să dotăm Casa de Cultură. Avem, de asemenea, Colegiul Tehnic pe Axa 10 pentru reabilitare și dotare, dar urmează să semnăm și contractele de finanțare pentru proiectele aprobate prin PNDL, respectiv două grădinițe și o școală generală”, a mai adăugat primarul municipiului Motru.

Post-ul Mijloace de transport în comun electrice și sistem inteligent de iluminat la Motru apare prima dată în Impact In Gorj.

Source: Impact in Gorj

M P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: